Drægtighed og Fødsel
Drægtighedens ABC
Hvornår må tæven parres?
Den største frugtbarhed og den alder med færrest fødselskomplikationer er når tævehunden er to – tre år gammel. Hvor gammel en tæve må være, før den få sit første kuld er afhængig af tævens race, kondition og temperament.
Fastsættelse af parringstidspunktet
Det bedste parringstidspunkt er 48 timer efter ægløsning. Derfor er de, for at fastsætte det rette parringstidspunkt, vigtigt at finde ud af, hvornår ægløsningen sker.
Tævens adfærd ændres når hun er ved at være ved ægløsningstidspunktet, (slår halen til siden, står for hanhunden og er villig til at blive parret), hanhundens adfærd samt de ydre tegn på “brunst” (hævede kønsdele, en ændring i karakteren af skedens udflåd fra rent blod til et lysere, tyndere udflåd) lader som regel ingen tvivl tilbage om, hvornår det rette parringstidspunkt er. Ægløsningen plejer at ske 11 – 14 dage efter den første dag, hvor der er konstateret blodigt udflåd fra skeden.
Men ingen regel uden undtagelser, parringtidspunktet kan varriere fra hund til hund, hvad ægløsningstidspunktet angår. Ægløsningen kan finde sted så tidligt som 6 dage efter den første blødning og så sent som tre uger efter. Ydermere kan man ikke regne med, at den samme hunhund har ægløsning på det samme tidspunkt i hver løbetid. Men parrer man hver anden dag 3-4 gange fra hunnen viser tegn på ægløsning (halen til siden) og hanhunden meget interesseret i tæven… så er der rimelig chance for gevinst. Hvis man vil have et mere præcist billede af tævens løbetid, kan man også vælge den dyre metode.. det er besøg hos dyrlægen.
Når man er i tvivl, kan tævens parringstidspunktet fastsættes med én eller en kombination af følgende: et skedeskrab og en mikroskopisk undersøgelse af tævens skedeslimhindeceller, en direkte iagttagelse af tævens skede ved at kigge op igennem et belyst rør og en måling ved en blodprøve af drægtighedshormonet progesterons stigning lige ved ægløsningen.
Fastsættelse af parringstidspunktet kan hjælpe meget med til at forbedre parringsresultater og drægtighedsprocenter.
Drægtighed
Målt fra ægløsningstidspunktet er drægtighedens varighed fra 61 – 63 dage. Sædceller og æg kan overleve mange dage i livmoderen, og datoen for nedkomst kan derfor variere, når målt fra den første parringsdato.
Med hensyn til fodring af tæven, så gives normal kost til 6 drægtighedsuge, og derefter øges fodermængden med 25% hver uge frem til fødslen.Den bedste måde at sikre sig at tæven får optimal ernæring til udvikling af de små hvalpe.. gives hvalpefoder fra 6 drægtighedsuge. Således gives tæven udelukkende hvalpefuldkost 4 uger inden fødslen og derefter. Sålænge hvalpene dier giver man hvalpefoder alt det hun kan spise.
Fødslen:
I takt med at fostrene vokser, bliver der mere trængt i tævens bughule, så det er en god idé, at kompensere for at mavesækken ikke kan indeholde så meget mad med at fodre tæven hyppigere og hyppigere, når fødslen nærmer sig.
Sørg for at tævener vaccineret, og at tæven får en ormekur tre uger før den forventede fødsel.
E n f ø dsels s tart er afhængig af mange faktorer.
Nogle siger, at det faktisk er hvalpen/hvalpene selv, som sætter fødslen i gang, da der bliver mere og mere trangt inde i livmoderen, samtidig med, at det begynder at knibe for tæven at ernære de voksende fostre. Denne stresssituation fører til, at fostrenes binyrer producerer mere binyrebarkhormon (kortison). Binryebarkhormonet optages i tævens kredsløb og påvirker direkte eller indirekte tævens æggestokke, moderkagerne, livmoderen og hypofysen. Således bliver æggestokkenes produktion af drægtighedshormonet progesteron standset. Livmodermuskulaturen, som under inflydelse af progesteron indtil da har været holdt i ro, vil nu være i stand til at begynde at trække sig sammen. Fødslens første fase, opblokningsfase, begynder.
I denne første fase begynder livmoderens rytmiske sammentrækninger, som tilpasser fostrenes placering i livmoderen og gør livmoderhalsen (cervix) mere afslappet og åben. Tæven bliver mere urolig, mister appetitten, bygger rede og kan kaste op. Denne tilstand kan vare fra 0 – 48 timer (oftest 6 – 12 timer) alt afhængig af tævens erfaring og tævens og ejerens temperament. Det er, når et foster har placeret sig i fødselskanalen, at den anden fase af fødslen begynder.
I den anden fase (uddrivningsfasen) begynder fødslen for alvor. Livmoderens sammentrækninger bliver kraftigere og kommer med større hyppighed. Den yderste af de to væskefyldte fosterhinder, der omgiver det enkelte foster, presser mod livmoderhalsen med det resultat, at livmoderhalsen udvider sig endnu mere. Hvis den første hvalp ikke er blevet født efter 1 times aktive presseveer, skal dyrlægen kontaktes. Hvis den efterfølgende hvalp ikke er blevet født efter 30 minutters aktive presseveer, skal man ligeledes søge dyrlægeassistance.
Nyfødt hvalp stadigvæk i fosterhinderne
Som regel vil tæven hvile sig mellem to hvalpes fødsler. Hvileperioden kan vare op til tre timer, især når der er mange i kuldet. Hvis der går mere end tre timer, uden at tæven føder den næste hvalp, skal dyrlægen kontaktes.
Når en hvalp passerer igennem fødselsgangen, plejer den ydereste af de to væskefyldte fosterhinder at briste. Hvalpen bliver således som regel født i den inderste af de to hinder. Efter fødslen plejer tæven at bide denne hinde itu, således at hvalpens hoved er frit, men hvis den ikke har gjort det indenfor kort tid efter fødslen (1/2 – 1 minut), skal ejeren selv befrie hvalpen (ejeren må ikke perforere hinden mens fosteren er i fødselsgangen, idet den hjælper til i opblokningsfasen). Tæven plejer derefter at bide navlestreng over, og hendes slikning af hvalpen stimulerer reflekser, som fremmer hvalpens vejrtrækning.
Hvis tæven ikke selv passer hvalpen kan navlestrengen klippes over 3- 5 cm. fra hvalpens bugvæg, hvalpen tørres, og luftvejen frigøres for fostervand ved at suge med en engangs- eller øresprøjte.
I fødslens tredje fase bliver fosterhinderne og moderkagerne udstødt samtidig med, at livmoderen trækker sig sammen. Moderkagen bliver ikke altid udstødt samtidig med en hvalps fødsel – der kan fødes et par hvalpe, før de respektive moderkager fødes. Man skal ikke give tæven lov til at spise alt for mange moderkager (det vil den som regel forsøge at gøre for at rydde op i omgivelserne), da de kan give tæven diarré.
Et grønt uflåd ses samtidig med, at moderkagen løsner sig fra livmoderen. Hvis der ses et grønt udflåd, før den første hvalp er født, kan det være en tegn på, at en eller flere moderkager har løsnet sig. En hvalpe skal fødes hurtigt derefter, ellers må dyrlægen straks kontaktes. Hvalpenes dien udløser en refleksproduktion af hormonet oxytocin fra tævens hypofyse. Oxytocin får livmoderen til at trække sig sammen, og får mælken til at falde til i mælkekirtlerne. Denne sammentrækning af livmoderen er vigtig for at hjælpe med til at standse blødning fra de steder i livmoderen, hvor moderkagerne har siddet fast. Det er ikke unormalt at der er lidt blødning i op til 4 – 6 uger efter en fødsel. Det er først alarmerende, når der er større mængder blodigt udflåd, eller hvis udflådet er ildelugtende eller pusagtigt.
For at opsummere: Hvis drægtigheden er forlænget til 65 – 70 dage, eller hvis der ses grønt udflåd fra skeden, uden at den første hvalp fødes, eller hvis fødslen ikke er startet 24 – 36 timer efter tævens temperatur er faldet en grad, skal dyrlægen kontaktes. Det samme gælder, hvis et af følgende forhold optræder, efter fødslen er gået i gang:
- Kraftige, konstante veer i mere end 30 minutter uden fødsel.
- Svage veer med jævne mellemrum i mere end to timer uden fødsel.
- Ingen veer eller fødselsaktivitet i 3 – 4 timer efter foregående hvalps fødsel.
- Tilstedeværelse af ildelugtende, betændt eller blodigt udflåd.
- Tævens tilstand forværres: Nedstemthed, svaghed, feber.
Men det vigtigste er at ejeren selv slapper af. Ejerens nervøsitet kan påvirke tæven og forsinke fødslen i op til flere timer. Hvis alle tager det roligt, vil både ejer og hund bedre kunne nyde den spændende oplevelse sammen.
Efter fødslen
Det er ikke unormalt at tæven har en forhøjet temperatur den første uge efter fødslen. Der kan ses udflåd fra skeden fra 4 – 8 uger efter fødslen. Hvis udflådet ses samtidig med en ændring i tævens almenbefindende bør dyrlægen kontaktes.
Det er en god idé, at give tæven skånekost de første par dage efter fødslen, derefter, skal den fodres ad libitum med et godt hvalpefuldfoder mens hvalpene dier.
Hvalpene vejes dagligt for at sikre, at de spiser og tager på.
DRÆGTIGHED uge 0-9 uger
Drægtigheden med hvalpenes udvikling uge for uge
1.+2.+3. uge:
Efter vellykket parring transporteres de befrugtede æg ind i æggelederen, hvor celledelingen starter.
Efter ca. 8 – 12 dage består fosteret af 16 celler, også kaldet Morula-stadiet, i den størrelse kommer det ind i livmoderen.
I livmoderen fortsætter celledelingen. Fosteret er i den kommende uge ikke fæstnet til livmodervæggen, men flyder frit omkring.
Efter ca. 3 uger, med en variation mellem 17 – 22 dage, er fostrene ligeligt fordelt i de to livmoderhorn og er nu igang med at vokse fast på livmodervæggen.
Man kan sige at hvalpene ligger i livmoderhornene som “Perler på en snor”.
Fostrene er på dette tidspunkt ca 1 cm. lange og minder om en lille fisk med udvækster, som senere bliver til for- og bagben.
Der hvor fosteret er vokset fast på livmoderen, dannes moderkagen som bliver fosterets forbindelse med moderen.
Igennem moderkagen som også kaldes Placenta, tilfører tæven de næringsstoffer som fosteret skal bruge i den kommende udvikling.
Fosteret forbindes med moderkagen via sin navlestreng.
4. uge:
Man kan nu tydelig skelne for- og bagben. Øreflipperne er synlige som en lille fold og ører og øjne bliver dannet i denne uge.
Fosterhinderne kan i dette stadie føles som bobler på ca. 2½ cm størrelse.
Hvis man med sikkerhed skal kunne fastslå en drægtighed ved at føle på bughulen (palpation) kræver det en meget rolig og slank tæve.
Drægtigheden kan påvises ved ultralydsscanning fra dette tidspunkt.
5. uge:
I denne uge formes øjenlågene og følehårene på overlæben og over øjnene anlægges.
Øreflipperne vokser så de næsten dækker over anlægget til øregangen.
5 par dievorter med mælkekirtler, samt de ydre kønsorganer begynder deres udvikling.
I løbet af denne uge vil fosterets poter begynde at forme det der senere bliver til trædepuder og tæer.
Omkring dag 33 lukker ganen, så efter denne dag kan ganespalte ikke opstå.
I det hele taget er den mest risikofyldte tid, hvor kemikalier og andre stoffer kan skade fosteret, nu overstået.
Her begynder også dannelsen af tarmsystemet, som på dette tidspunkt endnu befinder sig i navlestrengen.
6. uge:
Øreflipper og øjenlåg vokser og dækker i slutningen af ugen henholdsvis øregang og øjne.
De ydre kønsorganer begynder at forandre sig i retning af han- og hunkønsorganer.
I starten af ugen adskilles tæerne helt, og i slutningen af ugen vil kløerne blive dannet.
Følehårene begynder at vokse ud af de anlæg der blev dannet ugen før.
Tarmsystemet forlader nu navlestrengen og befinder sig i den endelige placering i bughulen.
Afhængigt af antallet af hvalpe i livmoderen vil maven tiltage en lille smule i omfang.
Foderet bør fra nu af være specialfoder til drægtige tæver/hvalpe.
7. uge:
I løbet af denne uge vil kropsbehåringen vokse ud, og farvemarkeringer vil kunne ses.
Poterne og trædepuderne er efterhånden færdigdannede. Fosteret ligner nu den færdige hvalp, men kan ikke overleve udenfor livmoderen.
Fra dette tidspunkt er det egentlig kun størrelsen der øges.
Forbeningen i knoglerne er nu så fremskreden at man fra dag 49 kan se fostrene på røntgenbilleder.
Det er nu for første gang i drægtigheden muligt at se fosterbevægelser.
Tævens mave er i de fleste tilfælde tydeligt forstørret og mælkeproduktionen er begyndt.
8. uge:
Fosteret er færdigdannet og kan nu føles, til tider kan fostrenes hjerteslag høres.
Tæven er nu nærmest besværet af sin vægt og sit omfang og mælkekirtlerne er spændte og fulde af mælk.
Hun vil også tabe pelsen omkring patterne, så hvalpene bedre kan sutte.
9. uge:
Den sidste uge af drægtigheden forbereder tæven sig på fødslen, hun bliver mere stille og interesserer sig ikke så meget for at lege og vil være mindre social end normalt.
De sidste 2-3 døgn bør man reducere fodermængden med ca 30%, og i det sidste døgn før fødslen vil tæven normalt ikke æde.
Fra ca. 60. dagen kan fosteret overleve uden for livmoderen.