Hvalpenes udvikling 0-24 mdr.

0-1 uge

Som nyfødt er hvalpene helt afhængige af deres mor og hendes omsorg. Hun holder dem varme og  stimulerer til de komme af med afføring og urin, og hendes mælk er det vigtigste for hvalpenes vækst. Derfor er det meget vigtigt at hvalpe og tæven får så meget ro som overhovedet muligt i den første tid. Hvalpene fødes døve og blinde, og er derfor 100% afhængig af deres mors, varme og hendes livgivende mælk. Hvalpen fødes blinde og døve, men har 4 primitive reflekser.

1. søgning efter varmen.

2. Sutterefleksen.

3. den perineale refleks, evnen til at udstille urin og afføring. Moderen stimulere den refleks, ved at slikke dem bagi.

4. Bære refleksen, der får hvalpen til at gøre deres krop stiv, hvis de bæres i nakken

2-3 uge Når hvalpen er omkring to uger er det  vigtigt at socialisering med mennesker påbegyndes. I denne periode begynder hvalpens tænder også at komme frem, hos mange racer. Cotonér er det meget forskelligt. Hvalppene får øjne omkring 10-14 dage efter fødslen., men vil i den første tid være dårligt seende.

De lærer at gå og labbe flydende mad i sig, deres lugtesans og hørelse begynder at fungere, ved omkring 19-21 dagen, og de begynder at besørge uden moderens hjælp.

4-6 uger

Her begynder moderen at opdrage sine hvalpe. Hvalpene kan nu se mere tydeligt, de kan stå og begynde at “gå” lidt rundt omend meget usikkert. De kan nu selv rejes sig, hvis de ruller rundt når de leger med deres søskende, de knurre og “bider” i leg, de begynder også at bære ting i munden. Deres sanser er bedre, de kan vifte med halen og forsøger at gø, og de er meget nysgerrige efter at undersøge alt i deres nærhed.
Omkring fem uger gammel begynder hvalpene at løbe nogenlunde sikkert rundt uden at miste balancen. Der vil imidlertid gå yderligere ca. fem til seks uger før de er helt sikre i deres bevægelser, når de løber og springer, først der får de helt styr på balance og koordination. Hvalpene er nu begyndt at spise hvalpefoder, der ikke længere er most og begynder at besørge uden for det område hvor de sover. Fra nu af skal hvalpene flere gange dagligt håndteres og leges blidt med af venlige børn og voksne, jo mere kontakt desto bedre.

Seks uger gammel begynder hvalpene at udtrykke sig med ansigt og ører, da de nu fuldt ud kan bruge sit syn og hørelsen. Hvalpene leger dominans og hierarki lege med hinanden. De er nu ikke længere afhængige af modermælken, og det er muligt at foretage de første vaccinationer.

7-12 uger

Hvalpens miljøtræning er ekstrem vigtig i denne periode. Da alt den oplever vil blive husket i fremtiden. Og bidrage til dens færdigt udviklede temperament. Så tag den ud og giv den så mange succes oplevelser som muligt, og få en velafbalanceres og rolig voksen hund i fremtiden. Renlighedstræning påbegyndes, såvel som træning i genkendelse af navn og evt. lineføring.

Hvalpene er fra otte ugers alderen parat til at flytte i nye hjem, hvor deres socialisering og træning selvfølgelig skal fortsættes. Hvalpene er nu under normale omstændigheder fuldt fravænnede, og skal være velsocialiserede i forhold til mennesker og helst også andre dyr.

3-4 måneder

Første problem periode begynder. Hvalpen er nu det man kalder halv kønsmoden, den vil derfor afprøve sin plads i hjemmet. Et spørgsmål om rang skal afklares. Og du vil opleve at hvalpen helt kan glemme alt det den har lært indtil nu, hvilket kan være anstrengende, men i denne periode er det vigtigt at du hjælper hvalpen med at finde sit gamle jeg, dette kan gøres ved at lave nogle lederskabsøvelser med den. Men vigtigst af alt er dog, at du ikke giver efter for dens forsøg på at styre begivenhederne.

I denne periode skifter hvalpen sine tænder. Den kan derfor godt have nogle ømme gummer. Give hunden noget den gerne må tygge og gnave i til at afhjælpe disse gener.

4-7 måneder

Alt er roligt og afklaret for en tid. Hvalpen kan det hele og er meget lærervillig og ivrige efter at behage deres ejere. Benyt kun POSITIV træning, og evt. klikker træning. Jo ældre hvalpen bliver, jo bedre bliver dens koncentrationsevne og derfor kan man øge sværhedsgraden af træningen.

7-10 måneder

Bekymringsperioden. I denne fase bliver hvalpen langt mere uafhængig, og den vil måske prøve kræfter for at se om dens plads i hierarkiet kan forbedres. Hanhunden begynder at lette ben og tæven kommer i sin første løbetid og gennemgår den tilhørende adfærdsændring. Hunden kan i denne periode, der også kan kaldes den bekymrede alder, blive nervøs over ting der aldrig før har generet den. Du kan også komme til at opleve at hunden igen glemmer alt hvad den har lært osv. Træn forsigtigt og lidt i denne periode men ” pylr ” ikke om den. Du skal i stedet støtte og hjælpe hunden igennem det den har svært ved.

10-17 måneder

En rolig periode, der let kan benyttes til at samle op på det glemte og øve på nye øvelser.

17-24 måneder

Unghunden er nu i teorien fysisk voksen, selv om den stadig vil udvikle sig. Dens psyke og temperament er færdigudviklet. Hunden udvikler sig stadig til omkring ca. tre års alderen, først der er den rigtig voksen.  Forsat træning er nødvendig, før det hele ligesom falder på plads. 

Comments are closed.