AVLSGODKENDELSE

Tanker du bør gøre dig før evt. avl.

Hvis din hund har stambog er der i hver klub retningslinjer for hvad du skal gøre af tiltag for at få din hund godkendt til avl. Det er desværre ikke ens fra Klub til klub, og derfor kan det være svært at gennemskue, hvad man skal for at få stambøger på sine hvalpe. Tror desværre det kan være medvirkende til at nogle mannesker vælger den del fra, fordi de ikke kan overskue hvordan de skal bære sig ad. Før du kan begynde undersøgelserne, skal din hund være 12 måneder. (DNA-tests kan laves før, men de er den dyreste post, derfor vil jeg anbefale man laver dem, når de andre ting er på plads)

I DKK (Dansk Kennel Klub) hvor jeg er registreret opdrætter med mit kennelnavn House Of Stormlys, kan man opnå 2 typer stambøger.

  1. Basis-stambog: Begge forældre har DKK-stambog, og der skal bare foreligge en Kryptonismeattest på hanhunden
  2. Basis+ -stambog: Begge forældre skal have DKK stambog, og desuden være avlsgodkendte ved udstilling eller exteriørbedømmelse, Patellaundersøgte og Øjenlyst (Stambog påtegnes “denne hund er avlet efter DKK og KSS avlsanbefalinger”

Krypsonisme-attest: Er basis man skal have lavet ved dyrlægen, før avl med en hanhund i DKK-regi

Udstillinger i DKK

På dkk´s hjemmeside kan I læse meget mere om dkk-udstillinger

Udstillingsregler:https://wwwdkk.dk/udstillinger-og-events/praktisk-info-om-udstilinger/udstillingsreglement

Exteriørbedømmelser:

laves i samarbejde med KSS (klubben for små selskabshunde) https://www.canis-minor.dk/Klubben/Avlsgodkendelse.aspx

PATELLA-LUXATION (løse KNÆ):

Kan laves af din egen dyrlæge, og resultatet, kan skrives ind på hundeweb, ved at man først køber en rekvisation. Det gøres ved at logge på din hunds side på DKK, og under køb rekvisationer.

På hundeweb kan man købe rekvisation man tager med til dyrlægen for at få lavet en patella-attest.

ØJENLYSNING/ØJENUNDERSØGELSER:

Foretages kun af specialuddannede dyrlæger, resultatet kan ligeledesopføres på din hunds side på DKK`s hundeweb.

Man skal ligeledes købe rekvisation til dette. Her er en liste fra DKK´s hjemmeside, over godkendte øjenpanel-dyrlæger http://dsvo.dk/find-en-ojenpaneldyrlaege/ Dyrlægen får den rekvisation du har udskrevet og taget med, og dyrlægen registrere online resultaterne med det samme. Du får selvfølgelig også en blanket med hjem med resultatet.

DNA-TEST:

Derudover er vi mange opdrættere der desuden DNA-tester vores avlsdyr før avl. Det er endnu et avlsværktøj, for at sikre så sund avl som muligt. Hvad vi tester for, og hvad sygdommene er, står beskrevet på andre sider på min hjemmeside. Her kommer link til siderne.

Liste over de forskellige tests

1.Canine Multifocal Retinopathy type 2 (CMR2),

2.Von Willebrand Disease type 1 (vWD1),  

3. Bandera’s Syndrom (NCA),

4. Primary Hyperoxaluria type 1 (PH1),

5.Canine Degenerative Myelopathy (DM):

https://houseofstormly.dk/coton-de-tulear/hvad-dna-tester-vi-for-samt-beskrivelse-af-sygdommene/

IVDD:

https://houseofstormly.dk/coton-de-tulear/hvad-dna-tester-vi-for-samt-beskrivelse-af-sygdommene/ivdd/

PRA-prcd:

https://houseofstormly.dk/coton-de-tulear/hvad-dna-tester-vi-for-samt-beskrivelse-af-sygdommene/pra-prcd/

Desuden på mine sider herinde, kan I læse om de øjensygdomme vi tester for her: https://houseofstormly.dk/coton-de-tulear/oejensygdomme/

Og selvfølgelig også Patella Luxation: https://houseofstormly.dk/coton-de-tulear/patella-luxation/

Steder der laver undersøgelserne for de forskellige sygdomme vi DNA-tester for er : https://www.gensoldx.com/ eller https://www.genomia.cz/en/veterinarni/psi/ der er flere, men det er dem jeg har anvendt.

Testene bestilles hjem, man bestiller tid ved dyrlægen til at få dem udtaget, man køber rekvisationer på DKK- hundeweb, for at får resultatet registreret. Dyrlægen udtager prøverne og stempler rekvisationerne (dit bevis på de er udtaget af dyrlægen) dyrlægen indsender til analyse. Når du modtager svar på mail, printer du resultater ud og tager dem sammen med rekvisationerne og sender ind til DKK, for at resultaterne bliver registreret.

Nu har jeg beskrevet, hvordan jeg har fået avlsgodkendt mine hunde. Hvordan det lige er i de enkelte klubber rundt omkring må man lige selv undersøge.. Alle jeg der tænker avl uden tavle, husk lige denne sætning “SYGDOMME SKELDNER IKKE TALVE/IKKE TAVLE, derfor er de test jeg opskriver her lige så vigtige at have styr på før man vælger at bruge sin hund til avl.

Vi er vel alle kun interesseret i en ting:

AT LAVE SUNDE OG RASKE HVALPE

Så der er ingen udskyldning der holder, når det kommer til ikke at teste sin hund før avl. Er ens planer tavleløs avl, og derved resultaterne ikke registreres nogen steder.. SÅ tænk dette.. RESULTATERNE ER PRINTET I DIN SAMVITTIGHED.. Du har gjort dit for at sikre sundt afkom.

Held og lykke derude.

Her er en liste over nogle af de klubber som findes i DK, find selv jeres, og undersøg hvilke krav e stiller til stambøger:

DDH, DDA, DDKC, RHK, DHL, gå ind på deres hjemmesider for at finde deres regler for avlsgodkendelse og stambogsføring

Comments are closed.